Vraag aan Minister-president Rutte: Hoe kan een kapper knippen op 1,5 meter afstand?

16 maart 2020

Gisteren avond hebben wij, samen met heel Nederland, de persconferentie gezien over de nieuwe verregaande maatregelen omtrent het coronavirus zoals die in Nederland per direct van kracht zijn.

Provalliance Nederland is het grootste kappersbedrijf van Nederland, waaronder de formules Cosmo Hairstyling, Team Kappers, BrainWash Kappers, Yes! Salons en Club Kappers vallen. Wij hebben 370 franchise en filialen salons, en 2.500 medewerkers door heel Nederland.

Het is voor ons als kappersbedrijf onbegrijpelijk dat de richtlijnen en adviezen van de overheid geen duidelijkheid geven voor de kappersbranche. Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Onder andere sporten fitnessclubs en sauna’s sluiten hun deuren.

In alle aanbevelingen van de officiële instanties wordt ’social distancing’ als belangrijk middel genoemd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. In het kappersvak is het handhaven van die 1,5 meter ontegenzeggelijk niet mogelijk.

Echter, onze branche wordt niet genoemd in de maatregelen. Ook persoonlijke navraag bij het RIVM gisteravond geeft geen uitsluitsel. Wij tasten derhalve in het duister over de implicaties van deze maatregelen voor onze ondernemers en medewerkers in de kapsalons.

Het is voor onze branche teleurstellend dat wij geen door de staat gesteunde besluiten kunnen nemen die de veiligheid van medewerkers en de financiële toekomst van kapsalons in Nederland waarborgen. Het moge duidelijk zijn dat de kappersbranche, die hoge loonkosten kent en veel kleine ondernemers, bijzonder kwetsbaar is in deze ingrijpende periode.

De gezondheid van onze klanten (de gehele Nederlandse bevolking) én onze medewerkers staat in alles wat wij doen op de eerste plaats. Zoals wij tot nog toe steeds gedaan hebben, volgen wij als Provalliance Nederland de richtlijnen van het RIVM en de overheid nauwgezet in onze besluitvorming omtrent het coronavirus. Wij voelen ons genoodzaakt om onze kapsalons vandaag regulier te openen en onze medewerkers te vragen klaar te staan voor hun klanten.

Wij vragen de overheid om duidelijkheid in het belang van de kappersbranche.

Deel dit bericht met #kappersunited